CapTour
Το έργο επικεντρώνεται στις ΜμΕ που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού και της φιλοξενίας, καθώς έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη, ενώ η ανάπτυξη της τουριστικής επιχειρηματικότητας θεωρείται δυναμικός παράγοντας για την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.
Τα κοινά διασυνοριακά προβλήματα που αντιμετωπίζονται μέσω των προβλεπόμενων δράσεων είναι:
- Δυσκολίες στην απόκτηση χρηματοδότησης των επιχειρήσεων: Δεδομένης της περιορισμένης πρόσβασης και της έλλειψης έρευνας, το έργο θα περιορίσει τις δυσκολίες στην απόκτηση επιχειρηματικής χρηματοδότησης για ΜμΕ που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού.
- Περιορισμένη πρόσβαση σε τεχνογνωσία: Το έργο θα διευκολύνει τη συνεργασία για την προώθηση της μάθησης καθώς και για την ανταλλαγή γνώσεων και ορθών πρακτικών για την ενίσχυση της ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας και την αύξηση της τουριστικής βιωσιμότητας.
- Περιορισμένη πρόσβαση σε γενικές πληροφορίες και επαφές: Έχουν προβλεφθεί δραστηριότητες για τη δημιουργία δικτύων, την ευαισθητοποίηση και τη χρήση ενημερωτικών εργαλείων και διαύλων.
- Έλλειψη υπηρεσιών υποστήριξης για την ανάπτυξη ανταγωνιστικών προϊόντων -υπηρεσιών: Η πρόκληση σχετίζεται με την έλλειψη οριζόντιων και εξατομικευμένων υπηρεσιών υποστήριξης, προκειμένου οι ΜμΕ και οι επιχειρηματίες του τουριστικού τομέα να είναι σε θέση να αναπτύξουν και να παράσχουν ανταγωνιστικές υπηρεσίες και προϊόντα.
- Έλλειψη τεχνογνωσίας σχετικά με τις τεχνολογίες εξοικονόμησης κόστους: Προβλέπονται οριζόντιες και εξατομικευμένες υπηρεσίες υποστήριξης με στόχο την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης.
- Ανεπαρκής ανθρώπινη ανάπτυξη και δεξιότητες: Προβλέπονται δραστηριότητες για την ενίσχυση των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων σχετικά με θεματικές που σχετίζονται με τις επιχειρηματικές γνώσεις, αλλά επηρεάζουν επίσης τη στάση απέναντι στην επιχειρηματική δραστηριότητα.
- Πρόκειται επίσης να αντιμετωπιστεί η έλλειψη ευκαιριών συνεργασίας και συστημάτων δικτύωσης.
Δημιουργία νέων δεσμών: Στην περιοχή παρέμβασης δεν παρατηρούνται ουσιαστικοί δεσμοί μεταξύ της ακαδημαϊκής και της επιχειρηματικής ζωής. Φαίνεται ότι μέχρι σήμερα η συμμετοχή της ακαδημαϊκής κοινωνίας σε σχετικά προγράμματα περιοριζόταν στην εκπόνηση μελετών. Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη ανάγκη να τεθεί η θεωρία σε εφαρμογή, προσκαλώντας τους δυνητικούς δικαιούχους να συμμετάσχουν σε έναν ανοιχτό διάλογο με την ακαδημαϊκή κοινωνία, δημιουργώντας μία νέα δυναμική.
Δημοσιότητα: Τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενα έργα, εξ ορισμού, αναγκάζονται να συμπεριλάβουν ορισμένα μέτρα διάδοσης. Δεδομένης της φύσης της προτεινόμενης παρέμβασης, η διάδοση θεωρείται ότι έχει μεγάλη σημασία, δεδομένου ότι αποτελεί στοιχείο με σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη. Επιπλέον, τα αποτελέσματα θα χρησιμοποιηθούν για να ενισχύσουν την προστιθέμενη αξία της περιοχής και να φέρουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για τους ενδιαφερόμενους ώστε να κάνουν το επόμενο βήμα σε έναν τομέα με μεγάλη προοπτική. Προκειμένου η πρωτοβουλία να προσελκύσει δυνητικούς δικαιούχους, επιλέγεται ευέλικτο μείγμα μέτρων δημοσιότητας.